Zuurkool en gezondheid

Zuurkool is licht verteerbaar en wordt daarom beter verdragen door de meeste maag- en darm patiënten dan witte kool. Zuurkool activeert de darmflora en bevordert de stoelgang. Mensen met een moeilijke stoelgang ervaren verbetering als zij bij het ontbijt 50 – 100 gram zuurkool eten op de nuchtere maag of zuurkoolsap drinken.

Zuurkool is rijk aan vezels. Vezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze geven je een verzadigd gevoel na het eten. Voedingsvezels leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en kunnen niet verteerd worden in de dunne darm. Wel zijn ze belangrijk voor een goede darmwerking.

Met veel vlagvertoon worden er nieuwe producten op de markt gebracht die melkzuur bacteriën bevatten die rechtsdraaiend zijn. Zuurkool bezit van nature deze eigenschappen.
Zuurkool is een gefermenteerde groente. Het fermentatieproces heeft de rauwe kool lichter verteerbaar gemaakt. Hierbij zijn alle vitaminen (onder andere vitamine C) en mineralen behouden gebleven. Zuurkool bevordert de opname van ijzer en stimuleert de werking van de darmen. (Lang) koken vermindert deze goede eigenschappen. Zuurkool kan heel goed rauw gegeten worden, los of bijvoorbeeld in een salade.

Zuurkool bevat slechts 18 kcal per 100 gram, tegenover 27 kcal bij witte kool. Die calorie-vermindering is een gevolg van de omzetting van koolhydraten in melkzuur (fermentatie). Dus ook fijn voor de lijn.