Over GKZ

Contactgegevens
G. Kramer & Zonen B.V.
Voorburggracht 141
1722 GC Zuid-Scharwoude
Postbus 100
1723 ZJ Noord-Scharwoude
info@gkz.nl

Ruim 125 jaar Kramer’s Zuurkool
“Zuurkool maken is ons vak en meer dan dat.” Dat mogen de Kramer’s wel zeggen na vijf generaties zuurkool maken, nieuwe varianten, nieuwe recepten ontwikkelen. Kramer’s Zuurkool. Dat staat. Al sinds 1890!

Gert Kramer begon met de fabricage van zuurkool. Deze pionier sneed kool met de hand op een koolschaaf. De kool werd in houten staan vaten ingemaakt en in zogenaamde oxhoofden – vaten van 200 liter – verpakt. Het transport geschiedde met zeilschepen. Het eerste jaar was de vaart 3 maanden gestremd vanwege strenge vorst! Pionieren is creatief zijn, dus werden de oxhoofden met zuurkool over ’t ijs naar het spoorwegstation gerold. Vier kilometer rollen en achter elk vat een man!

De tweede generatie Kramer moest twee wereldoorlogen en de grote crisis van de dertiger jaren doorstaan. Zij overwonnen de problemen.

De derde generatie Kramer stond voor de opdracht aan het front van de ontwikkelingen te blijven door te mechaniseren, te industrialiseren, te voldoen aan eisen van milieu, kwaliteit en hygiëne. Moderne machines boren en snijden de kool. Hygiënisch plastic fust vervangt de houten vaten. Speciale verpakkingsmachines brengen verse zuurkool in consumentenverpakking, vacuüm verpakt. Een strenge kwaliteitscontrole bewaakt het productieproces continue. Het overtollige zuurkoolvocht uit de fabriek wordt verwerkt in een grote eigen waterzuiveringsinstallatie.

De vierde generatie is geconfronteerd met schaalvergrotingen in de agf branche. Een enorme afname van het aantal groentespeciaalzaken resulteerde in steeds groter wordende supermarkt organisaties. De strenge kwaliteitscontroles werden georganiseerd in certificaten zoals HACCP, GLOBALG.A.P. en BRC. Door de introductie van het internet werden de afstanden met het buitenland kleiner en de zuurkoolmarkt groter. Ook de communicatie met de klant werd digitaal.

Dit zijn maar enkele van de ontwikkelingen die allen bijdragen aan een topkwaliteit Zuurkool, de naam van ruim 125 jaar Kramer waardig. Ondanks alle ontwikkelingen blijft zuurkool maken voor de Kramer’s een ambacht; elke dag weer moet het goed, moet het beter. Daar staat de vijfde generatie voor. Kool groeit onder steeds wisselende omstandigheden. Elk jaar levert een andere weerkaart. De lucht, het water, de grond, is nu anders dan in 1890. De eisen van het publiek ook. Dat is maar goed ook. Het houdt de zuurkoolmakers van huis-uit jong. Ook na vijf generaties zegt Kramer: Zuurkool maken, dat is ons vak.