Kramers zuurkool ovenschotel oma

30 min
Icon metro-spoon-fork
4 pers.

Over het recept

Deze ovenschotel met zuurkool, appelmoes en kruidnagel herinnert je gegarandeerd aan de zuurkool die je bij oma eet.

Ingrediënten

1 kilo kruimige aardappelen, geschild en gehalveerd
500 gram zuurkool
250 gram appelmoes
⅓ tl gemalen kruidnagel
1 laurierblad
100 ml melk
25 gram ongezouten roomboter
½ tl nootmuskaat
2 el grove mosterd
285 gram rookworst
60 gram paneermeel
naar smaak Peper en zout

Bereiding

  • Verzamel alle ingrediënten.
  • Doe de aardappelen in een pan met een snuf zout, laurierblad en kruidnagel. Kook de aardappelen gaar in ruim kokend water, gedurende 15-20 minuten. De aardappelen zijn gaar als je er met een vork doorheen kunt prikken. 
  • Kook de rookworst 15-20 minuten in heet (niet kokend) water. 
  • Verwarm de oven voor op 180 ºC. 
  • Meng de zuurkool in een ruime kom met de appelmoes en gemalen kruidnagel.
  • Zodra de aardappelen klaar zijn, giet je ze af. Voeg de melk, boter en nootmuskaat toe. Maak het geheel tot een puree. Gebruik hiervoor een pureestamper. Voeg naar smaak peper en zout toe. 
  • Doe de zuurkool met appelmoes en kruidnagel in een ovenschaal. Schep vervolgens de aardappelpuree over de zuurkool. Maak af met paneermeel.
  • Zet in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten. 
  • Serveer oma’s zuurkoolschotel met rookworst. Lekker met grove mosterd.