- Verzamel alle ingrediënten.
- Doe de aardappelen in een pan met een snuf zout. Kook de aardappelen gaar in ruim kokend water, gedurende 15-20 minuten. De aardappelen zijn gaar als je er met een vork doorheen kunt prikken.
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Bak de ui in een pan met wat olie gedurende 5 minuten. Voeg het gehakt, peper en zout toe. Hussel tot een geheel en bak tot het gehakt gaar is.
- Giet de aardappelen af en voeg de melk, roomboter en nootmuskaat toe. Gebruik een pureestamper en stamp tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd 4 schijven ananas in kleine stukjes. De overige 6 bewaar je voor later.
- Bouw de ovenschaal op. Begin met een laag van het gehaktmengsel. Vervolgens verdeel je de zuurkool en de stukjes ananas over het geheel. Schep de grove aardappelpuree over het geheel en druk plat met een (pol)lepel. Verdeel de 6 overige schijven ananas over de ovenschaal en maak af met geraspte belegen kaas en geschaafde amandel.
- Bak de zuurkoolschotel in de oven gedurende 25-30 minuten.
Kramers zuurkool ovenschotel met gehakt en ananas
50 min
4 pers.
Over het recept
Deze ovenschotel met zuurkool, gehakt en ananas is favoriet bij jong en oud. De geschaafde amandel en geraspte kaas maken het gerecht compleet.
Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappelen
1 gele ui
500 gram zuurkool
500 gram rundergehakt
10 schijven ananas (of ananas ringen uit blik)
40 gram geschaafde amandelen
100 ml volle melk
1 tl nootmuskaat
25 gram ongezouten roomboter
50 gram geraspte belegen kaas
naar smaak Peper en zout
Scheut plantaardige olie