Kramers zuurkool ovenschotel met gehakt

30 min
Icon metro-spoon-fork
4 pers.

Over het recept

Wie houdt er niet van een klassieke ovenschotel met zuurkool, gehakt, spekjes en aardappelpuree? Verrassend lekker met stukjes appel.

Ingrediënten

1 kilo kruimige aardappelen
500 gram zuurkool
500 gram rundergehakt
125 gram spekreepjes
1 appel (Jonagold)
1 gele ui
100 ml volle melk
½ tl nootmuskaat
25 gram ongezouten roomboter
100 gram geraspte belegen kaas
10 gram verse peterselie
naar smaak Peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Verzamel alle ingrediënten
  • Doe de aardappelen in een pan met een snuf zout. Kook de aardappelen gaar in ruim kokend water, gedurende 15-20 minuten. De aardappelen zijn gaar als je er met een vork doorheen kunt prikken
  • Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • Verwijder de schil en snipper de ui.
  • Bak de spekreepjes in een koekenpan op middelhoog vuur gedurende 5 minuten. Voeg vervolgens de ui toe en bak deze glazig. Voeg het gehakt toe en bak gaar.
  • Schil de appel en snijd in vieren. Verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
  • Zodra de aardappelen gaar zijn, giet je ze af. Voeg de melk en nootmuskaat toe. Maak het geheel tot een puree. Gebruik hiervoor een pureestamper. Breng op smaak met zout en peper.
  • Nu is het tijd om de ovenschotel op te bouwen. Bedek de bodem van de ovenschaal met  zuurkool en blokjes appel. Gevolgd door het mengsel van spek, ui en gehakt. Schep de aardappelpuree over het geheel en maak af met geraspte kaas.
  • Bak de zuurkoolschotel goudbruin in de oven gedurende 20 minuten.
  • Hak de peterselie fijn en verdeel over de ovenschotel.