- Verzamel alle ingrediënten.
- Doe de aardappelen in een pan met een snuf zout. Kook de aardappelen gaar in ruim kokend water, gedurende 15-20 minuten. De aardappelen zijn gaar als je er met een vork doorheen kunt prikken.
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Bak je de spekreepjes in een koekenpan krokant.
- Zodra de aardappelen klaar zijn, giet je ze af. Voeg de melk en nootmuskaat toe. Maak het geheel tot een puree. Gebruik hiervoor een pureestamper. Voeg naar smaak peper en zout toe.
- Bouw de ovenschaal op. Begin met een laag zuurkool gevolgd door de gebakken spekreepjes. Schep de aardappelpuree over het geheel. Zet in de voorverwarmde oven voor 15 minuten.
- In de tussentijd was je de appel, snijd je deze in vieren, verwijder je het klokhuis en snijd je de appel in dunne partjes. Haal de brie uit de verpakking en snijd de brie in lengte in dunne plakken (dezelfde grootte als de partjes appel).
- Haal voorzichtig de ovenschaal uit de oven. Laat de oven aanstaan.
- Beleg de bovenkant van de zuurkoolschotel met partjes appel en schijfjes brie. Drizzle de honing over het geheel en maak af met blaadjes gedroogde tijm.
- Zet de ovenschaal terug in de oven voor een extra 15-20 minuten tot de brie goudbruin kleurt.
Kramers zuurkool ovenschotel met brie en appel
40 min
4 pers.
Over het recept
Brie, spekjes, appel en tijm is een verrassend lekkere combinatie met zuurkool. Je proeft zoet, zout en zuur in één hap, een fijne smaaksensatie!
Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappelen, geschild en gehalveerd
500 gram zuurkool
125 gram spekreepjes
200 gram brie
10 gram gedroogde tijm
1 appel (Jonagold)
1 el honing
100 ml volle melk
½ tl nootmuskaat
naar smaak Peper en zout