Kramers zuurkool met appel en rozijnen

30 min
Icon metro-spoon-fork
4 pers.

Over het recept

Appel en rozijnen zijn een zoetige tegenhanger van de zurige zuurkool. Je kunt optioneel spekjes toevoegen voor een zoutige touch. Voorkeur voor vega? Houd het bij gezouten pecannoten.

Ingrediënten

1 kilo kruimige aardappelen, geschild en gehalveerd
500 gram zuurkool
2 appels (Jonagold)
100 gram rozijnen
50 gram gezouten pecannoten
25 gram ongezouten roomboter
½ tl nootmuskaat
100 ml volle melk
naar smaak Peper en zout
Optioneel: 125 gram spekreepjes

Bereiding

  • Verzamel alle ingrediënten.
  • Doe de aardappelen in een pan met een snuf zout. Kook de aardappelen gaar in ruim kokend water, gedurende 15-20 minuten. De aardappelen zijn gaar als je er met een vork doorheen kunt prikken.
  • Verwarm de zuurkool. Haal de zuurkool uit de verpakking en doe de zuurkool in een pan en voeg hier 100 ml water aan toe. Doe de deksel op de pan en verwarm op laag vuur, circa. 20 minuten.
  • Snijd de appel (met schil) in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd vervolgens in blokjes.
  • Doe de blokjes appel en rozijnen bij de zuurkool in de pan.
  • Optioneel: Bak de spekreepjes krokant in de pan.
  • Zodra de aardappelen klaar zijn, giet je ze af. Voeg de melk, boter en nootmuskaat toe. Maak het geheel tot een puree. Gebruik hiervoor een pureestamper. Breng op smaak met peper en zout.
  • Hak de pecannoten grof.
  • Vervolgens meng je de zuurkool, appel en rozijnen met de aardappelpuree.
  • Serveer de zuurkool met grof gehakte pecannoten en (optioneel) gebakken spekreepjes.