Kramers Elzasser zuurkool stamppot

30 min
Icon metro-spoon-fork
4 pers.

Over het recept

Kramers versie op de klassieke Elzasser zuurkool is een must try! Het samen laten garen van het vlees en zuurkool zorgt voor een optimale smaaksensatie.

Ingrediënten

1 kilo kruimige aardappelen, geschild en gehalveerd
100 ml volle melk
½ tl nootmuskaat
25 gram ongezouten roomboter
700 gram zuurkool
2 gele uien
3 laurierblaadjes
2 kruidnagels
6 jeneverbessen
100 ml witte wijn (voorkeur uit de Elzas)
1 rookworst
400 gram casselerrib
200 gram ontbijtspek
10 gram verse peterselie
naar smaak Peper en zout

Bereiding

  • Verzamel alle ingrediënten.
  • Doe de aardappelen in een pan met een snuf zout. Kook de aardappelen gaar in ruim kokend water, gedurende 15-20 minuten. De aardappelen zijn gaar als je er met een vork doorheen kunt prikken.
  • Verwijder de schil en snipper de ui. Bak deze in een pan met een klontje roomboter (25 gram) glazig.
  • Voeg vervolgens zuurkool, laurierblad, kruidnagel, jeneverbes en witte wijn toe. Breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat 30 minuten staan. 
  • Bak de ontbijtspek en casselerrib na elkaar in een pan gaar.
  • Doe de gebakken casselerrib, ontbijtspek en rookworst bij de zuurkool in de pan en laat 15-20 minuten meestoven.
  • Hak de bladpeterselie fijn.
  • Zodra de aardappelen klaar zijn, giet je ze af. Voeg de melk, 25 gram roomboter en nootmuskaat toe. Maak het geheel tot een puree. Gebruik hiervoor een pureestamper. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de aardappelpuree met Elzasser zuurkool, rookworst, casselerrib en ontbijtspek. Maak af met peterselie.